~ tips mengusir salesman (versi aku)

Assalamualaikum,

ni tips mengusir salesman ;
  • buat muka bengang.
'salesman akan berkata : mesti orang ni panas baran.'
  • hidangkan makanan yang best. 
'salesman akan berkata : dia ingat aku tetamu dia ke'
  • pasang radio kuat-kuat. 
'salesman akan berkata : kaki joli dia ni, mesti tak ada duit.'
  • menangis sambil meraung-raung. 
'salesman akan berkata : erkk, ni rumah orang sakit jiwa ke?'
  • minta derma pulak kat dia. 
'salesman akan berkata : aku nak belit dia, dia belit aku dulu.'
  • hulurkan salam perkenalan. 
'salesman akan berkata : macam mana aku nak promote barang ni? borak-borak pulak.'

SELAMAT MENCUBA

creadit to google

malas betul nak layan salesman yang datang rumah. nak-nak salesman yang promote benda yang memang dah ada kat rumah aku. aku selalu dengar ayat diorang kat parents aku ;

"ala akak, rumah akak ada 3 bijik kereta. tak kan tak mampu nak beli produk ni?"

mata duitan betul diorang ni. dulu adik aku ada tampal signboard NO SALESMAN ALLOWED (memang tak ada salesman datang ke rumah). tapi tu kat rumah aku yang dululah. sekarang signboard tu dah hilang entah ke mana.

p/s : jangan halau diorang dengan bahasa kesat. sila hormat diorang yang nak mencari rezeki.

34 comments:

~::KUYA HARIS::~ said...

bules cuba try test neyh.hehe ^^ kdg2 tak suka pulak kat salesman yang paksa2 bli produk dia.isyyhh...rimas derrr TT_TT

cik hemo hemo said...

nak cube, nak cube!hehe.
lagi bes kalau org kemboja ngan pak sheikh jual kapet.

manusie tu, tunggu dan lihat ape cik hemo akan lakukan. heheh.

3 biji kete, nak satu? ekekeke

miss shark said...

dear ~::KUYA HARIS::~ : silakan mencuba. tau tak pe. nak jual kena jugak tengok sasaran pelanggannya. hehehee :)

miss shark said...

dear cik hemo hemo : silakan mencuba. tapi pastikan mereka tu fasih berbahasa melayu. hehehee.

ayarrkk. tu kereta parents saya. huu~

umishahirah_ said...

shark : lau aku ttber tutup pintu and buat2 cam tader orang kat umah. hahahaa!!!!!

miss shark said...

dear umishahirah_ : slalu jugak aku guna trick tu. tapi bonda aku kata kurang sopan pulak.. :) ahahaa~

amny.. said...

kalau aku saleswomen..ko halau aku x??

miss shark said...

dear amny : kalau kau awal2 aku dah kick. bhahaha.. main2 je wehh :p

r-5 said...

itu cuma taktik dioang je tu~ aduss cuba bila dia datang rumah, anda buat korek2 idung pastu buat2 nak sapu kat baju dia, bila dia mengelak anda kentut tepat pada barang yang dia cuba jual. gerenti dia akan fed up nak datang rumah anda lagi. hoho

miss shark said...

dear r-5 : ni lagi sorg.. hahahaa.. r-5 mmg kejam ye (tapi rasanya idea tu bernas jugak). macam dah pernah buat je r-5 ni. kantoi :p

Wafiy Suzly said...

dah itu kerja merekoss, nak buat camna,huhu

Nurul Syuhada Bt Hasri said...

aku xsuke laa salesmen !

FurBall said...

aiya akak..saya mo jual karpet saja..saya tau perkataan 100,200 300..diskaun ok..english cakap boley kah??saya pakistan mari!!!

ahahaha...mengong r cara2 nih..ko lupa nak cakap..kalu ada yang dtg tuh..ko kena sedia kan bunyi salakan anjing..bila dorang bunyikan bell,instead of dingdong..kuar bunyi..bark..bark....ahahah

miss shark said...

dear Wafiy Suzly : memang lah. kalau aku saleswoman aku buat macam tu jugak. hahaa~

miss shark said...

dear Nurul Syuhada Bt Hasri : aku pun sama. tapi kalau artis aku suka lah.

miss shark said...

dear FurBall : kau macam ada pngalaman je. ah sudah, kau ni orang Pakistan lah ekk. tak sangka~

kau punya cara ni tak islamic lah. kang orang kata aku bela 'anting'. ada ke bunyi 'anting' gitu. 'anting' kan bunyi wooff, wooff.

kay_are said...

x pernah lagi salesman datang umah rase nye.. lagi pun masih ade lagi ke salesman datang umah?? ingat xde dah.. huu

miss shark said...

dear kay_are : ada lagi. sekarang ni macam2 orang buat masa nak berniaga. tapi maybe dah makin kurang dah kott..

Raji berkata said...

kalau jemput makan ok gak tuh
dpt makan free =.=

miss shark said...

dear Raji berkata : hahaha.. taktik menhalau cara baik je tuhh.. :p

FurBall said...

tak..tak..kalu bunyi anjing mana ada dalam buku tulis woof woof...dalam buku dia cakap..a dog is barking madly outside..jejeje

FurBall said...

tak..tak..kalu bunyi anjing mana ada dalam buku tulis woof woof...dalam buku dia cakap..a dog is barking madly outside..jejeje

FurBall said...

tak..tak..kalu bunyi anjing mana ada dalam buku tulis woof woof...dalam buku dia cakap..a dog is barking madly outside..jejeje

miss shark said...

dear FurBall : wehh.. kau ni. kot iye pon nak marah aku jangan kumen triple skali gus. ahahahaa..

"the dog barking madly outside the house. its heard as; woof woof"
* aku tmbah ayat kau.

FurBall said...

ahahaha....btol gak kan..aku tatau aku tekan brape kali..sbb internet aku mcm haram.but stil aku nak komen..terharu cepat..aku tgh kelaparan tahap cipan..

n nak buat kerja plak tade mood..esemen kena siapkn dgn segera..htr minggu lepas patut nya..ceit..anjing kat luar tuh bising r plak!!!

miss shark said...

dear FurBall : tak pe. aku phm :p internet aku pon lembab jugak la. aku tengah makan biskut tiger ngan horlick drink ni. nak share... tapi aku ni kdekut pulak :p

dah3. kau pegi siap kan esemen sgala bagai tuhh. 'anting' tu jap ag stop barking nye. dia pun tau pnt :)

FurBall said...

nape ko panggil anting??aku tulis anjing..dah siap check..huhu..

nak makanan!!!esemen malas lah nak buat..nnt lah..jejeje

amny.. said...

wehh..

FURBALL nak merampas takhta pengomen terbanyak kau!!

siott..!!aku kne komen byk2 ni!!

amny.. said...

wehh..

FURBALL nak merampas takhta pengomen terbanyak kau!!

siott..!!aku kne komen byk2 ni!!

amny.. said...

wehh..

FURBALL nak merampas takhta pengomen terbanyak kau!!

siott..!!aku kne komen byk2 ni!!

miss shark said...

dear FurBall : aku tak nak sebut benda haram kat blog aku ni. hahahaa. (family aku mmg pnggil 'anting' wehh)

kau ni malas nak wat esemen tapi rajin makan pulak dah. hehehee~

miss shark said...

dear amny : pohh. semata-mata nak jadi pengomen terbanyak aku (komen triple skali gus)hahaha. terharu wehh~

p/s : aku tak de award nak bg =,='

faiz said...

selalunye salesman byk yg mengganggu je..ntah ape2 die jual pon xtau..

miss shark said...

dear faiz : tu lah kan.. diorang sanggup buat apa saja semata-mata nk jual brng :)